Quan sentim a parlar de ‘viacrucis’ aviat imaginem una experiència agònica i llastimosa. La passejada que us proposem també n’inclou un, de viacrucis, però res a veure amb passar-s’ho malament: es tracta de pujar al Santuari de Lord.

El santuari, a la planúria superior de la mola del mateix nom, ens ofereix vistes fantàstiques i un indret on sojornar. Abans d’assolir el cim, però, haurem de recórrer el camí d’escales per on se’ns van presentant les estacions del calvari de Crist.

L’excursió que us proposem -i que amb un ritme tranquil podeu completar en dues hores i mitja, anar i tornar- surt de l’ermita romànica de Sant Serni (o Sant Sadurní) del Grau, petit edifici precedit per un clos on hi ha el cementiri. L’ermita està documentada des del segle XI, i val la pena fer-hi un cop d’ull.

Continuem per la pista asfaltada fins que, a la dreta, trobem la indicació d’un caminet que puja cap a la Roca Foradada, una escletxa al camí que ens deixarà passar entre mur de pedra i mur de pedra. En sortir, el camí gira cap a l’esquerra i comença a baixar, de nou cap a la pista asfaltada. Si es vol, es pot evitar aquest tros de la Roca Foradada tot seguint la pista i passant per un túnel sense il·luminació. Si aneu per aquí, pareu atenció que no vingui cap cotxe!

Continuareu per la pista asfaltada, amb la muntanya a l’esquerra i un barranc abrupte a la dreta. En aquest tram trobareu la font de Sant Isidre. Quan nosaltres vam fer l’excursió, al mes de març, estava completament seca.

Allà on acaba la pista asfaltada hi trobarem la indicació per iniciar l’ascens a la mola de Lord, just en el punt on també comença el viacrucis. És un camí ben condicionat, amb trams d’escales, que ens oferirà bones vistes de part del tram recorregut i, sobretot, del pantà de la Llosa del Cavall, al riu Cardener. Una tanca metàl·lica us anunciarà que ja sou al cim.

Arribats a dalt, mireu a la dreta: hi veureu el remuntador que usen els monjos del santuari per pujar materials i, així, evitar-se el camí feixuc de les escales! També hi ha una petita ermita.

Santuari de Lord

Cap a l’esquerra, el camí mena cap al santuari, edificat en una esplanada que gaudeix d’una vista excel·lent (des de l’embassament fins als Rasos de Peguera). Si teniu sort, hi podreu contemplar algunes aus rapinyaires: en el nostre cas, vam poder gaudir del vol del voltor comú.

La tornada la fareu pel mateix camí.

Tingueu-ho en compte!

  • El cim de la mola de Lord és un espai força pla i agradable; si us programeu bé l’excursió, podeu aprofitar per esmorzar-hi o dinar-hi.
  • La comunitat del santuari de Lord celebra missa diària i, el diumenge a les 11, és amb cant gregorià. També hi ha una hostatgeria. Consulteu el seu web per a més detalls!

Localització:

Des de Sant Llorenç de Morunys, cal prendre la carretera LV-4241 en direcció al coll de Jou. Quan ja siguem als afores de la població veureu una pista que a, a mà dreta, indica el santuari de Lord. Preneu-la; no gaire més endavant trobareu a mà esquerra Sant Serni del Grau a mà esquerra i una esplanada on podreu deixar el vehicle.