El castell de Mur és un d’aquells indrets on val la pena acostar-s’hi per, almenys, un parell de motius. El primer serà evident per a tothom: l’edifici mateix i el seu entorn, un marc ideal per abstreure’s de tot i imaginar que hem retrocedit fins a la Catalunya del segle XI.

I el segon, les vistes excel·lents que aquest castell roquer ens regala sobre la conca de Tremp. Per aquest motiu, no és tan sols un bon lloc per als amants del patrimoni medieval català, sinó també per a tots aquells que volen passar una estona fent fotos: al castell i a la col·legiata propera s’hi uneixen les planes i muntanyes que hom divisa des de dalt: més a prop, el Prepirineu pallarès; més lluny, els cims pirinencs.

Com hem dit, el conjunt medieval de Mur està format no per un, sinó per dos edificis notables. El castell se’ns presenta amb uns murs impressionants: d’un metre de gruix, s’erigeixen sobre les roques del cim de la muntanya i s’alcen entre 14 i 18 metres enlaire. Hom pot imaginar el respecte que una construcció així havia de provocar entre els coetanis d’Arnau Mir de Tost, noble urgellès de la primera meitat del segle XI que va emprar aquest castell i el de Llordà per a travessar la frontera amb els sarraïns, situada llavors al Montsec, i conquerir la vall d’Àger.

Tan interessant com el castell és la col·legiata romànica de Santa Maria, a llevant de l’edifici militar. La col·legiata va ser erigida entre el 1060 i el 1069, una mica més tard que el castell. Què en destaca? Sobretot, l’església de tres naus i el claustre, una mica posterior (segle XII), ambdós reconstruïts a la dècada de 1930.

I si el castell i la col·legiata són fotoirresistibles, també ho és el magnífic escenari que se’ns obre als nostres peus: som a gairebé 1.000 metres d’alçada i podem aprofitar per a practicar amb la fotografia de paisatge. De paisatge pel boc gros: tenim desenes de quilòmetres de distància per enfocar i enquadrar! La nostra experiència va ser de bon matí, a les vuit: es van conjugar un dia ben clar amb una boirina a la conca de Tremp que deixaven un paisatge preciós. Com a punt negatiu, però, teníem el contrallum del sol: si hi pugeu a la tarda, el sol us il·luminarà des de darrere i de ben segur que podreu prendre imatges excel·lents!

Tingueu-ho en compte!

Si voleu veure l’interior de la col·legiata de Santa Maria fareu bé d’informar-vos prèviament sobre horaris d’obertura i, en tot cas, si cal concertar visita (mireu-vos el web del castell per a més detalls). Penseu que pujar al castell de Mur us demanarà recórrer una carretera amb força revolts i no fa cap gràcia arribar-hi i no poder-hi entrar!

Localització

Per arribar al castell de Mur heu de prendre la C-13. Al tram entre Puigcercós i Cellers trobareu la desviació cap a Guàrdia de Tremp, el poble que es troba just a sota del castell (carretera LV-9124). Passat Guàrdia, trobareu un trencall: el de l’esquerra (continuació de l’LV-9124) va cap a Sant Esteve de la Sarga i el congost de Mont-rebei, i el de la dreta, cap a Santa Llúcia. És aquest el que heu de prendre. Poc després de passat, precisament, el llogarret de Santa Llúcia, trobareu una darrera desviació que us menarà directament cap al castell.