Olius destaca per oferir-nos un parell de joies úniques a la vora del riu Cardener: una cripta romànica del segle XI i, just davant, un petit i bufó cementiri modernista.

La visita a aquest petit municipi (902 habitants el 2014) no exigeix gaire estona i val molt la pena acostar-s’hi si ens trobem a Solsona o rodalia.

Si ens hi arribem en cotxe, el podrem deixar a l’esplanada que hi ha al costat de l’església, per on podem començar la visita. Sant Esteve d’Olius és un temple del segle XI, edificat en estil romànic llombard, força ben conservat i que destaca sobretot per dos trets: d’una banda, la gran mida de la seva nau única i, de l’altra i molt especialment, la seva magnífica cripta, amb arcs de mig punt sostinguts per sis columnes.

Un cop fora, podeu dedicar una estoneta a mirar-vos l’església (incloent-hi el campanar, que a diferència de la resta del conjunt, és del segle XVI) o a fer-hi unes quantes fotos mentre escolteu, de fons, la remor del Cardener i la fressa dels arbres riberencs. Possiblement, seran els únics sons que hi sentireu…

cementiri_olius_detall

Just a l’altra banda d’una carretera ben poc transitada hi trobareu l’altra perla de l’indret: el cementiri modernista que Bernardí Martorell va projectar-hi el 1916. I és que Martorell era arquitecte diocesà de Solsona, raó per la qual també va signar obres com les esglésies de Puig-reig, Mollerussa i Fígols. El cementiri d’Olius, d’ecos gaudinians, és un conjunt que harmonitza les roques originals de l’indret amb la intervenció arquitectònica i la vegetació que hi dóna recer.

Tingueu-ho en compte!

  • Porteu canvi en monedes per il·luminar la cripta.
  • Busqueu, dins de l’església, informacions addicionals sobre el temple mateix i sobre el cementiri, amb anècdotes com el preu que va costar la seva construcció!

Localització:

Per arribar al conjunt romànic i modernista d’Olius heu de prendre la C-26, en el tram que uneix Solsona i Navès. Si veniu des de Solsona, heu d’estar atents a la desviació que, a mà esquerra, mena cap a Olius. Al cap d’un quilòmetre sereu a lloc.